Διακοπές στη Σύρο
You're Here : Αρχική ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΥΡΟΣ

Αξιοθέατα

το Δημαρχείο της Σύρου

Δημαρχείο Σύρου Ερμούπολης

Η ιστορία της Σύρου περνάει μέσα από τα σκαλιά και τα γραφεία του Δημαρχείου της Ερμούπολης. Ένα στολίδι αρχιτεκτονικής του μεγάλου αρχιτέκτονα Τσίλλερ, στέκεται επιβλητικά στην πλατεία Μιαούλη στο κεντρικότερο σημείο της Ερμούπολης.

Το κτήριο κατασκευάσθηκε κατά την περίοδο 1876-1891 και αποτελεί μελέτη του Ερνέστου Τσίλλερ. Τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν κατά την πορεία της κατασκευής οδήγησαν σε αλλαγές των αρχικών σχεδίων που, πάντως, έγιναν από τον ίδιο τον Τσίλλερ που κατάφερε να δώσει στο Δημαρχείο ενιαία μορφή.

Θέατρο Απόλλων

Θέατρο Απόλλων

Το Δημοτικό θέατρο «Απόλλων», έμβλημα της οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης χτίστηκε το 1864 με σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Pietro Sampo. Το διώροφο κτίριο που βρίσκεται στο τέλος της οδού Μελίνας Μερκούρη πάνω στην πλατεία Ι.Βαρδάκα, είναι απλό εξωτερικά με ολομάρμαρο το κεντρικό τμήμα της κυρίας όψης.

Η ευρωπαϊκών προδιαγραφών διάταξη του εσωτερικού χώρου είναι ελκυστική και χαριτωμένη: η πλατεία, ο χώρος για την ορχήστρα, οι τρεις σειρές ξύλινων θεωρείων και το υπερώο, η θαυμάσια ζωγραφισμένη οροφή θυμίζουν ιταλικά και γαλλικά θέατρα. Ο «Απόλλων» σχετίζεται με τέσσερα ιταλικά πρότυπα: τη Σκάλα του Μιλάνου, το ανακαινισμένο θέατρο San Carlo στη Νάπολη, το θέατρο του Castelfranco και το Teatro della Pergola στη Φλωρεντία. Αντίθετα η στήριξη της οροφής ακολουθεί το γαλλικό σύστημα του 19ου αιώνα.

Βιομηχανικό Μουσείο της Σύρου

Μουσεία

Η Σύρος διαθέτει αξιόλογα μουσεία. Το Πανκυκλαδικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Πινακοθήκη Κυκλάδων, το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι μερικά από τα μέρη που θα πρέπει να επισκεφτεί κανείς.

Εκκλησίες

Αγ. Νικόλαος

Η Σύρος διαθέτει αξιόλογες εκκλησίες, από τις οποίες οι κυριότερες είναι:

Η Μεταμόρφωση, η Μητρόπολη της Σύρου, η οποία χτίστηκε το 1824.
Ο Αγιος Νικόλαος (ο πλούσιος), στη συνοικία Βαπόρια, η Κοίμηση της Θεοτόκου, στη συνοικία Ψαριανά, η Ευαγγελίστρια, που είναι η Μητρόπολη των Καθολικών του νησιού κ.ά..
Εκκλησίες θα συναντήσουμε επίσης σε όλα τα χωριά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Αχλάδι »